Vodenje računovodstva za SP

Z računovodstvom bo morda veliko dela, lahko pa se tem opravkom v veliki meri tudi izognemo. Predvsem vodenje računovodstva za SP nam ponuja več možnosti, saj na tem področju nimamo vedno kakšnih konkretnih zahtev, najdemo lahko posebne rešitve, ki nam kar najbolj odgovarjajo. Seveda pa moramo vedno upoštevati vse faktorje, ki vplivajo na to odločitev. Čisto možno je, da bo tudi za SP najbolj priporočljiva opcija računovodstvo, tudi v tistih primerih, ko računovodskega servisa tehnično ne potrebujemo.

Ravno samostojni podjetniki brez posebnih zahtev pogosto iščejo kakšne bolj domiselne rešitve. In res lahko vodenje računovodstva za SP v celoti prevzamemo kar sami, tako se izognemo nepotrebnim stroškom, res pa je, da bomo imeli nekaj dodatnega dela.

Samostojno vodenje računovodstva za SP

Če storitve računovodskega servisa niso zahtevane, lahko ta opravila prevzamemo kar sami. Pogosto sami poskrbimo za vsakodnevne naloge, medtem ko računovodski servis še vedno izkoristimo za pripravo zaključnega računa in oddajanje dokumentacije, ki nas čaka ob koncu poslovnega leta. Takšne kombinacije so lahko zelo posrečene, vodenje računovodstva za SP pa bo na ta način tudi precej poceni.

Upoštevati pa moramo to, da bomo na ta način deležni dodatnih opravkov in skrbi, morda bodo nastali tudi nepredvideni stroški. Predvsem moramo poznati vse svoje obveznosti, da ne bomo česa pozabili. Poleg tega moramo sami obračunavati prispevke, akontacijo za dohodnino in druge obveznosti. Tako bomo verjetno še vedno potrebovali nekaj pomoči, tudi če ne koristimo storitev računovodskega servisa.

Program za vodenje računovodstva za SP

Najbolje bo, da se pri opravljanju računovodskih opravil poslužimo računalniških orodij, ki nam pri tem pomagajo. Tu imamo na voljo kar širok nabor različnih možnosti. Nekateri programi so dobro prilagojeni samostojnim podjetnikom, pravzaprav so zelo prijazni prav do tistih, ki želijo sami opravljati večino nalog pri vodenju računov. Predvsem ti programi omogočajo enostavno delo z računi, torej olajšajo delo, s katerim se najpogosteje srečujemo. Poleg tega samodejno vodijo evidenco, tako je vodenje računovodstva za SP nekoliko poenostavljeno tudi pri drugih obveznostih. Hkrati imamo dober vpogled v svoje poslovanje in lažje sprejemamo pomembne poslovne odločitve.

Z ustreznim računovodskim programom lahko ta opravila opravljamo povsem samostojno. Izognemo se stroškom in usklajevanju z računovodskim servisom, smo bistveno bolj neodvisni in fleksibilni. Predvsem za manjše SP-je je to prava rešitev in računovodskega servisa dejansko ne potrebujejo.

Računovodski servis za vodenje računovodstva za SP

Seveda pa ima vsak SP na voljo tudi storitve računovodskega servisa. Za vodenje računovodstva za SP najdemo zelo dobro sestavljene pakete storitev, tako da bomo s to ponudbo gotovo zelo zadovoljni. Gre za ugodne storitve, za katere bo treba plačati le nekaj deset evrov na mesec. Za kakšnih 50 evrov dobimo ponudbo tudi pri uglednih računovodskih servisih, ki v celoti prevzamejo vse računovodske obveznosti samostojnega podjetnika. Hkrati ta cena vključuje tudi uporabo računalniškega programa, ki olajša poslovanje in omogoča enostavno deljenje dokumentacije z računovodskim servisom. To je rešitev, ki jo za vodenje računovodstva za SP uporabljajo mnogi nekoliko bolj zahtevni podjetniki, pa tudi tisti, ki bi se pač radi rešili nepotrebnega dela, ki ga imamo z računovodstvom.