Vodenje računovodstva za SP

Vsak podjetnik se srečuje z nekaterimi računovodskimi opravili, zato je potrebno tudi vodenje računovodstva za SP. Že res, da so samostojni podjetniki pri teh nalogah pogosto precej manj zahtevni, včasih lahko vse potrebno opravijo kar sami, a vseeno se morajo posvetiti obveznostim, ki jih tu prinašajo zakoni in predpisi. V praksi se pogosto izkaže, da je najboljša možnost sodelovanje z računovodskim servisom, saj imajo ti za samostojne podjetnike še posebej ugodne ponudbe. Prav tako pa si lahko delo v veliki meri poenostavimo z računalniškimi programi, ki omogočajo izdajanje računov in opravljanje drugih nujnih računovodskih nalog.

Pravo rešitev zase bo moral najti vsak podjetnik sam. Včasih je za vodenje računovodstva za SP najbolj smiselno izkoristiti ponudbo računovodskih servisov, morda bo to kar nujno, vsekakor pa je možno praktično vse opraviti tudi brez takšne pomoči.

Računovodski servis za vodenje računovodstva za SP

Računovodski servisi imajo kar nekaj prednosti tudi za samostojne podjetnike. Čeprav se takšni podjetniki ne srečujejo s kakšnimi zahtevnimi zagatami in imajo običajno tudi obseg poslovanja precej manjši od velikih podjetij, bo računovodski servis v veliko pomoč. Predvsem s tem, da odpravi vse dileme in zmanjša tveganja za kakšne napake.

Za vodenje računovodstva za SP imamo pri računovodskih servisih na voljo zelo ugodne ponudbe. Nekatere so povsem prilagojene prav takšnim podjetnikom, vključujejo predvsem delo z računi, pripravo letnih računovodskih izkazov, obračunavanje prispevkov … Zelo koristno pa je tudi svetovanje, s katerim se izognemo kakšnim nepotrebnim zagatam.

Samostojno vodenje računovodstva za SP

Nekateri samostojni podjetniki ne potrebujejo računovodskega servisa, temveč lahko vse opravijo kar sami. To so predvsem manjši podjetniki z normiranim obračunavanjem davčnih obveznosti. Tu kakšnih posebnih opravkov z računovodstvom skorajda ni, večino dela bomo imeli z računi in prispevki. Pri tem nam lahko pomagajo računovodski računalniški programi, ki se uporabljajo prav za ta namen in v veliki meri nadomestijo potrebo po storitvah računovodskih servisov za enostavna vsakdanja opravila.

Morda bo treba za vodenje računovodstva za SP od časa do časa vseeno še koristiti tudi ponudbo računovodskih servisov. Ni nujno, da gre za redno sodelovanje, lahko pa izkoristimo recimo možnost priprave letnih obračunov. Prav tako so nam vedno na voljo storitve svetovanja, kar je prav tako koristno za praktično vsakega podjetnika.

Stroški za vodenje računovodstva za SP

Podjetniki želijo svoje stroške kar se da znižati, zato bodo gotovo pozorni na to, koliko vodenje računovodstva za SP sploh stane. Verjetno stroški ne bodo posebej visoki.

Paketi računovodskih servisov za samostojne podjetnike so zelo ugodni, morda le kakšnih 10 ali 20 evrov na mesec. Se je pa treba prepričati, da paketi vključujejo vse storitve, ki jih potrebujemo. V praksi tako dobimo nekoliko dražje storitve, a že za 50 evrov na mesec lahko pričakujemo odlične pakete, ki bodo v celoti pokrili obveznosti samostojnega podjetnika pri računovodskih opravilih. Sami računovodski programi so lahko cenejši, nekateri celo brezplačni. Prišteti pa moramo še nekatere občasne stroške, ki jih imamo recimo enkrat na leto s pripravo obsežnejših obračunov, tako da je vodenje računovodstva za SP še nekoliko dražje, a vseeno ni velik strošek.