Prihodnost je spletno računovodstvo

Praktično vsa sodobna podjetja že uporabljajo spletno računovodstvo, ki ima neštete prednosti v primerjavi s starimi načini. Tu se nam torej odpirajo nove priložnosti za elegantno in učinkovito poslovanje, prav tako za prihranke časa in denarja. Vsekakor se splača premisliti o teh rešitvah tudi če imamo že vzpostavljene drugačne poslovne procese. Ne le za nova podjetja, tudi za že uveljavljene družbe so na voljo zelo dobre ponudbe za računovodstvo preko spleta.

Na ta način si lahko na različne načine močno olajšamo svoje delo. Ne gre namreč le za tiste osnovne obveznosti, ki jih moramo imeti vedno pod nadzorom. Olajšamo si še mnoge druge naloge, ki jih morda niti ne poznamo. Tudi pri sodelovanju z računovodskim servisom bomo namreč prepoznali mnoge prednosti, ki se kažejo predvsem v tem, da z računovodstvom praktično ne bomo imeli dela.

Spletno računovodstvo pri računovodskih servisih

Najbolje se spletni računovodski sistemi izkažejo v primeru, da za njimi stoji profesionalni računovodski servis. Ti strokovnjaki pogosto uporabljajo napredne sisteme, s katerimi si olajšajo svoje delo in poenostavijo tudi stik s svojimi strankami. To je namreč sistem, ki podjetje povezuje z računovodstvom. Na obeh straneh imamo dostop do ključnih podatkov o poslovanju ter do poslovnih dokumentov, ki jih potrebuje računovodski servis.

V praksi spletno računovodstvo torej pomeni, da z računovodstvom ne bomo imeli nikakršnega opravka. Vse poteka samodejno v ozadju, saj imajo naši računovodski strokovnjaki že dostop do izdanih in prejetih računov ter do druge dokumentacije, ki jo potrebujejo pri delu. To je zelo elegantna rešitev, če želimo poslovanje poenostaviti in poceniti.

Spletno računovodstvo za tiste, ki nimajo računovodskega servisa

Podobni sistemi so na voljo tudi tistim, ki pri poslovanju ne koristijo storitev računovodskega servisa. To so predvsem razni mali podjetniki oziroma samostojni podjetniki, ki lahko sami opravljajo računovodske obveznosti. Čeprav je poslovanje pri takšnih podjetnikih zelo poenostavljeno, bo z računovodstvom še vedno nekaj dela. Pri tem nam spletno računovodstvo močno pomaga že pri osnovnih opravilih, recimo pri pripravi in izdajanju računov. Vsa dokumentacija se še vedno samodejno beleži in hrani, tako da imamo tudi dober vpogled v svoje poslovanje.

Dober računovodski program ponuja še vrsto drugih koristnih funkcij. Omogoča recimo obračun prispevkov, samodejno oddajanje dokumentacije, obdelavo prejetih računov in pripravo plačilnih nalogov, delo s potnimi nalogi in tako dalje. Gre pravzaprav za celovit poslovni sistem, ki ni uporaben le za računovodska opravila.

Koliko stane spletno računovodstvo?

Gotovo bo podjetnike zanimalo tudi to, koliko spletno računovodstvo sploh stane. Na spletne rešitve namreč pogosto presedlamo zato, ker ponujajo znatne prihranke in poslovanje močno poenostavijo. Tudi pri računovodstvu je tako, saj lahko na ta način veliko prihranimo. Ponudbe se razlikujejo in splača se pri računovodskih servisih povprašati, kakšne možnosti ponujajo. Večinoma so računovodski strokovnjaki že dobro seznanjeni s sodobnimi poslovnimi sistemi in imajo veliko izkušenj s poslovanjem preko spleta, morda imajo tudi lastno programsko opremo, ki omogoča nemoteno poslovanje na ta način. V tem primeru je spletno računovodstvo zelo poceni, le nekaj deset evrov na mesec bo treba plačati. Same programe brez storitev dobimo še ceneje, nekatere tudi brezplačno.