Podjetnik Elon Musk za sina ustanovil kar svojo šolo

Starši, ki niso zadovoljno z izobrazbo svojih otrok, ponavadi napišejo učitelju ali ravnatelju šole, ali pa se oglasijo na govorilnih urah, kjer se skupaj trudijo rešiti težave. V najslabšem primeru otroka prepišejo na drugo šolo. To pa ne velja za tehnološkega velikana in podjetnika Elona Muska: če že pošilja rakete v vesolje in gradi električne avtomobile, zakaj ne bi zgradil še lastne šole?

Elon Musk ni bil najbolj zadovoljen s šolo, ki jo je obiskoval njegov sin. Tako se je odločil, da bo kupil dvorec v Kaliforniji in odprl osnovno šolo brez razredne strukture za dvajset učencev, med katerimi je tudi njegov sin. Zakaj? Ker lahko.

Šola se imenuje Ad Astra, kar latinsko pomeno Do zvezd. V njej delajo le trije učitelji, najbolj zanimivo pa je to, da ustanova nima niti svoje spletne strani, kar je presenetljivo, glede na to, da Elon Musk sodi med največje tehnološke navdušence (med drugim bi svetu rad zagotovil brezplačni internet).

Večina učencev, ki obiskuje šolo, so otroci staršev zaposlenih v podjetju SpaceX, ki ga je Musk ustanovil predvsem za razvoj posla v vesolju. Musk trdi, da prejšnja ustanova ni nudila primernega izobraževanja in ni opravljala svoje primarne naloge.

Poseben brezrazredni šolski sistem je verjetno tudi posledica Muskovega težkega otroštva, saj so ga otroci v njegovi šoli večkrat ustrahovali. To je bilo zanj tako veliko mučenje, da je posledice pustilo še danes. Ker tega ne želi svojemu sinu, se je odločil, da bo odprl šolo, ki se bo ujemala z otrokovimi spretnostmi in sposobnostmi.

Musk kritizira celotni šolski sistem, ki naj bi imel do reševanja težav povsem napačen pristop. “Če želite človeka naučiti, kako deluje motor, bi tradicionalni pristop bil: ‘Naučili vas bomo vse o izvijačih in ključih’, kar je napačen pristop” pravi Musk. “Boljši način bi bil, če bi delalali tako: ‘Tole je motor. Razdrimo ga. Kako bomo to storili? Aha, potrebujemo izvijač!’

Vir: http://www.smh.com

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja