Kakšen podatek ponujajo proizvajalci za količino črnila v kartušah?

Ob nakupu tiskalnika je potrošni material priložen, vendar v več primerih to niso polne polnitve, zato vas prej ali slej čaka nakup kartuše.

Pred nakupom samega tiskalnika se je dobro informirati tudi o ceni slednjih, saj lahko prihranek ob nakupu cenejšega tiskalnika izkopni že ob prvi menjavi kartuše. V grobem velja na trgu tiskalnikov to, da starejši modeli tiskalnikov za svoje delovanje potrebujejo dražji potrošni material. S tem nas proizvajalci na nek način prisilijo, da svojo staro napravo zamenjamo z novejšo.

Nakup kartuše za tiskalnik, oziroma cena, je odvisna tudi od samega proizvajalca

Določeni proizvajalci ponujajo cenejši potrošni material, določeni dražjega, poleg tega pa je na vsaki kartuši označena tudi sama kvantiteta polnitve. Večina proizvajalcev podatek o količini črnila v kartuši navede po ISO standardu. V tem primeru je na kartuši navedeno, koliko strani lahko z njo natisnete od 5 odstotni pokritosti. V praksi to pomeni priblično eno četrtino teksta na a4 listu papirja.

Spet drugi navedejo količini črnila v mililitrih.

Za eno najbolj uporabljanih kartuš priljubljenega proizvajalca je po ISO standardu navedeno, da lahko z njo natisnete 550 črnobelih strani. V kartuši pa je 14 mililitrov, kar po izračunu pomeni približno 2,5 mililitra na natisnjenih 100 strani s 5 odstotno pokritostjo.

Nakup kartuše bo odslej preprosti, saj si boste ne glede na način navedbe proizvajalca lahko preprosto izračunali polnitve ter primerjali cene glede na število natisnjenih strani. Kar se tiče barvnega tiska, pa je zadeva malenkost drugačna.

Zaradi same specifike barvnega tiska, je za določeno število strani na primer rumenih strani, potrebna manjša količina črnila kot za tisk modrih strani, rdeča barva (magenta) je še bolj požrešna. Če za primerjavo vzamemo kartuše za enak tiskalnik, kot pri črno beli primerjavi, je za natisnjenih 600 strani s 5 odstotno pokritostjo potrebno 6 mililitrov rumenega črnila, 6,5 mililitrov modrega (cyan) ter kar 7,5 mililitrov rdečega črnila (magenta).