Davčne blagajne: Večji nadzor in več čakanja

Obvezne davčne blagajne, ki so obvezne od letošnjega leta, naj bi državi prinesle večji nadzor in s tem manj sive ekonomije. Čeprav so avtorji zakona zagotavljali, da bodo blagajne delovale popolno, se to ni uresničilo, saj v sistemu prihaja do napak.

Večja težava je čakanje na izpis računa. Davčna blagajna ob obračunu najprej podatke o računu pošlje v sistem, ki račun potrdi in to sporoči blagajni. Ko  davčna blagajna potrdilo sprejme, natisne račun. V teoriji naj bi se to zgodilo v dveh sekundah, vendar se uporabniki pritožujejo, da na račune čakajo tudi po več minut. Problem je še najbolj izpostavljen v prodajalnah. Če se kupcem mudi, si ne morejo privoščiti dolgega čakanja na izpis računa. Prav tako so prodajalci v zagati, če v vrsti čaka več kupcev. Po zakonu mora vsak kupec račun prevzeti, zato mora nanj nujno počakati.

Ima pa država vsaj večji nadzor nad izdajo računa. Poraja pa se vprašanje ali bo s tem znižala delež sive ekonomije? Z davčnimi blagajnami je namreč začela nadzorovati tiste podjetnike, ki so račun izdajali že sedaj. Še vedno pa niso pod nadzorom tisti, ki za svoje storitve računov ne izdajajo. Večina teh je verjetno v storitvenih dejavnostih in ne v trgovinah in gostinskih lokalih, kjer se je nadzor najbolj povečal.

, ,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja