Je možno donosno investiranje z nizkim tveganjem?

Praviloma pričakujemo, da bo za donosno investiranje treba tudi tvegati, saj z varnimi opcijami dosegamo bistveno nižje obresti investicije. A seveda s tem ne povemo veliko o končnem učinku, tako donosi kot tveganja imajo vrednost le v relativni primerjavi, na koncu je vse odvisno od posameznega investitorja. Nekateri se bodo z veseljem zadovoljili tudi z varnimi oblikami naložb, ki nudijo zadostne donose brez tveganja, drugi pa bodo želeli s tveganimi investicijami hitro priti do čim večjih zaslužkov.

To pomeni, da je možno donosno investiranje tudi pri naložbah z nizkim tveganjem, če imamo ustrezna pričakovanja in razumemo, kakšne so značilnosti opcij, ki jih imamo na voljo.

Čemu služi donosno investiranje z nizkim tveganjem?

Opcije z nizkim tveganjem so značilne za dolgoročno varčevanje, lahko tudi za večje naložbe. Zagotavljajo finančno stabilnost in prinašajo pasiven zaslužek, ki nas lahko razbremeni in lepo dopolni glavni vir zaslužka.

Investiranje z nizkim tveganjem je idealno tudi za tiste, ki imajo na bančnem računu nekaj zaloge, ki je ne potrebujejo, ob tem pa ne želijo, da denar na banki izgublja vrednost. Opravka imamo z inflacijo, cene se višajo, denar na bančnem računu pa ostaja na isti številki in tako izgublja vrednost. Donosne investicije z minimalnim tveganjem to uspešno preprečujejo in skrbijo za to, da imamo tudi od prihrankov dobre finančne koristi.

Prav tako so te investicijske možnosti lahko primerne za tiste, ki se šele prvič srečujejo z naložbami in ne želijo tvegati izgub. Gre za dokaj enostavne investicije, pri katerih ne potrebujemo veliko znanja. V najslabšem primeru nimamo omembe vrednega dobička, kar pa je seveda bolje kot da bi denar dejansko izgubili.

Priljubljene izbire za donosno investiranje

Med priljubljenimi opcijami za dolgoročno investiranje z minimalnim tveganjem gotovo izstopata dve:

  • Bančni depoziti
  • Investicije v zavarovana posojila

Tudi druge rešitve imamo seveda na voljo, a že ti dve možnosti odgovarjata na pričakovanja mnogih investitorjev. So pa praviloma veliko bolj prepričljive investicije v zavarovana posojila, če govorimo o donosnih investicijah. Bančni depoziti so v prednosti le s tega vidika, da jih zelo enostavno sklenemo pri banki, morda le z nekaj kliki preko spleta. A na dolgi rok ne ponujajo visokih donosov, poleg tega omejujejo fleksibilnost pri upravljanju sredstev. Koristijo le tistim, ki želijo za svoja sredstva na bančnem računu omiliti vpliv inflacije.

Donosno investiranje v zavarovana posojila

Alternativa bančnim depozitom so zavarovana posojila, ki so z vidika donosa vsekakor veliko bolj prepričljiva, medtem ko tveganje še vedno ostaja minimalno. Pri posojilih imamo tudi to prednost, da smo bistveno bolj fleksibilni in lahko sami izbiramo med različnimi opcijami s spremenljivim tveganjem in različnimi pričakovanimi donosi. V praksi je za večino investitorjev dovolj že to, da investicije v zavarovana posojila ponujajo bistveno višje obresti, tudi okoli 8% se lahko giblje povprečni donos na letni ravni, kar je za dolgoročne naložbe odličen izkoristek. Bančni depoziti le redko dosegajo en odstotek, zato omogočajo zavarovana posojila veliko bolj donosno investiranje, če smo se pripravljeni posvetiti izbiri pravih posojil za takšno investicijo.