Kako poteka vsaditev zobnega implantata

Tisti, ki se pripravljajo na tovrstne posege, so se gotovo že vprašali, kako poteka vsaditev zobnega implantata. Preberemo lahko, da so to precej enostavni postopki, ki ne zahtevajo kakšnih pretirano bolečih in obsežnih posegov, običajno se lahko namesti implantat brez potrebe po operaciji. A zgolj tak zapis seveda ne pomaga veliko tistim, ki se sami pripravljajo na tak poseg. Gotovo želijo podrobneje spoznati postopke, ki jih čakajo.

Zdravljenje je prilagojeno primeru, zato se nekoliko razlikuje tudi način, kako poteka vsaditev zobnega implantata v različnih primerih. Osnovne značilnosti pa so vedno enake, tako da vsaj približno vemo, kaj nas čaka.

Kako poteka vsaditev zobnega implantata pri nujnem zdravljenju?

Pogost primer vsaditve zobnega implantata je nujno zdravljenje. Zobje nam lahko izpadejo zaradi nezgod in poškodb, pa tudi zaradi bolezni – v takšnih primerih so težave lahko nepričakovane in jih je treba hitro nasloviti, temu pa se prilagajajo tudi postopki namestitve zobnega implantata.

Pomembno je, da se implantat hitro namesti na svoje mesto. Najprej se poškodovane zobe odstrani in pripravi mesto za namestitev implantata. Zobni vsadki se namestijo neposredno na kost pod zobovjem, ki je pripravljena na prenašanje obremenitev. Tako ohranimo normalne funkcionalnosti zobovja in ohranjamo tudi gostoto kosti ter položaj preostalih zob. Zato pri nujnih zdravljenjih na implantat pogosto namestimo začasni protetični nadomestek, ki opravlja svojo funkcijo le dokler strokovnjaki ne pripravijo kakovostnega nadomestka, ki ga bomo lahko trajno uporabljali.

Za posamezne zobe so takšni postopki torej precej enostavni. Poškodovani zob se odstrani, nato se z rezom pripravi mesto za namestitev implantata. Vsadek se fiksira na kost, kjer že v roku 24 ur lahko podpira obremenitve preko začasnega protetičnega nadomestka. Trajni nadomestek dobimo kasneje, zamenjava pa je prav tako enostavna.

Kako poteka vsaditev zobnega implantata za celotno protezo?

Na vsadkih imamo lahko celotno protezo, če nam manjkajo vsi zobje. Kako poteka vsaditev zobnega implantata v tem primeru?

Običajno gre za storitev all-on-4, torej se proteza namesti na štiri implantate. Na nek način je delo lažje, saj nas zobje ne ovirajo in implantate lahko natančno namestimo na idealno mesto. Tudi štirje implantati niso poseben izziv, zato so postopki opravljeni brez večjih težav. Na implantate se namesti pripravljena proteza, ki že takoj lahko prenaša obremenitve. Običajno imamo za pripravo teh izdelkov na voljo nekaj več časa in je celoten postopek v praksi opravljen kar v enem dnevu, saj so vsi izdelki že na voljo.

Vsaditev zobnega implantata v primerjavi z alternativami

Zobni vsadki so lahko zelo posrečena rešitev za nadomeščanje izpadlih ali poškodovanih zob. Imamo pa skoraj vedno na voljo tudi druge možnosti, ki se jih splača poznati. Nekatere rešitve so lahko še bolj enostavne in tudi cenejše. Pogosto to velja za nameščanje protetičnih izdelkov na mostičke med sosednjimi zobmi. To je lahko enostavna rešitev, ki je precej priljubljena. Ima sicer nekatere pomanjkljivosti, zato so implantati dobra konkurenca. V vsakem primeru se splača poznati različne možnosti, dobro je tudi vedeti, kako poteka vsaditev zobnega implantata in kakšni so postopki pri drugih možnostih zdravljenja v primeru manjkajočih ali poškodovanih zob.