Značilnosti zobne proteze, ki je podprta z implantati

Zobne proteze, ki jih podpirajo zobni vsadki, se v protetiki uporabljajo za zdravljenje brezzobosti ter za nadomeščanje manjkajočih ali poškodovanih zob. Pri tem zobozdravnik najprej pričvrsti implantate v čeljustno kost pacienta, tako, da so vanjo trdno zasidrani.

Ti implantati nadomeščajo korenino zoba, na vrhu pa imajo posebne nastavke, na katere zobozdravnik namesti protetične nadomestke, kot je zobna proteza. Proteza se zaskoči na nastavke na vrhu implantatov, tako da je stabilna in varna. Za paciente z neudobno ali ohlapno protezo je stabiliziranje z vsadki lahko bolj udobna in funkcionalna rešitev.

Različni načini nameščanja zobne proteze na implantate

Zobozdravnik mora za ustrezno namestitev protetičnega nadomestka pričvrstiti od dva do šest implantatov, pri čemer velja, da je za stabilno namestitev na zgornji čeljustni kosti potrebno pričvrstiti vsaj štiri vsadke, na spodnji čeljustni kosti pa najmanj dva vsadka. Protetično zobozdravstvo pa pozna dve različni vrsti zobnih protez, ki se namestijo na implantate:

  • Tanka kovinska palica poteka vzdolž linije dlesni in je pritrjena na dva do pet vsadkov, ki so pričvrščeni v čeljustno kost. Kovinska palica ja pritrjena na implantate s pomočjo sponk ali katerih drugih nastavkov. Proteze pa so nameščene na to palico na varen in učinkovit način.
  • Vsak implantat, ki je pričvrščen v čeljustni kosti, ima na vrhu nastavek iz kovine, na katerega je pritrjen poseben nastavek na protezi. Ta dva nastavka se natančno prilegata, zato je nošenje proteze stabilno.

Prednosti zobne proteze, ki je podprta z vsadki

Pacienti, ki se odločijo za zdravljenje z zobnimi protezami, ki so podprte z vsadki, so bolj samozavestni, ko v javnosti govorijo, se smejijo in jedo. Pri tem jim ni potrebno skrbeti, da bo protetični nadomestek izpadel ali zdrsnil iz ust. Druge prednosti pa vključujejo:

  • Protetični nadomestki so veliko bolj udobni, varni in dajejo občutek naravnih zob. Pri tem je tudi manj draženja tkiv dlesni. Običajne proteze povzročajo nekaj nelagodja pri nošenju, saj se drgnejo ob tkiva v ustni votlini.
  • Protetični nadomestki, ki so podprti z implantati, izgledajo bolj naravno kot običajne proteze. Poleg tega pa ti protetični nadomestki dolgoročno vplivajo tudi na zdravje zob in ustne votline, saj preprečujejo krčenje čeljusti in izgubo kosti.
  • Pacienti z običajnimi protezami imajo pogosto težave z razločnim govorjenjem. Zobne proteze, ki so podprte z vsadki, pa omogočajo, da se pacient pri govoru bolj sprosti, saj omogočajo jasno izgovorjavo in naravno govorjenje.