Kako doseči ugodno tiskanje?

Tiskanje je vsakodnevna aktivnost, ki lahko pomeni tudi pomemben vir odhodkov. Lahko pa sami marsikaj naredite za to, da te stroške kar najbolj znižate. Pa si poglejmo, kako.

Ob nakupu tiskalnikov

O nižjih stroških tiskanja morate razmisliti že pred nakupom tiskalnikov. Pri tem seveda ne glejte zgolj na začetno investicijo, ki jo boste imeli z napravo. Kot še bolj pomemben faktor se lahko izkaže, kolikšne stroške vam bo tiskalnik prinašal pri vsakodnevnem tiskanju. Bodite pozorni na to, da je naprava prilagojena vašemu namenu uporabe. Če imate namen tiskati predvsem strani z besedilom, izberite tiskalnik, ki je temu prilagojen. Če vam je pomembna boljša kakovost slikovnega gradiva, potem se poslužujte takega tiskalnika. Vseeno se morate zavedtai, da so barvne kopije nekoliko dražje od črno-belih

Kaj lahko naredite pri sprotnem tiskanju?

Vendar pa se pri nakupu tiskalnika ne končajo možnosti za varčevanje pri tiskanju. Tudi pri vsakodnevni rabi lahko anredite veliko za to, da bodo stroški čim nižji.

Ena od možnosti, ki jo uvedite takoj, je preklop na obojestransko tiskanje. Tako boste prepolovili stroške s papirjem. Nato se lahko odločite, da boste od zdaj naprej tiskali le na ekonomični način. Gre za nastavitev, ki jo lahko izberete, če tiskate prek Worda ali PDF-ja. Na tak način bo poraba črnila bistveno manjša. Seveda pa se morate zavedtai, da je tiskanje pri taki vrsti tiskanja bistveno manj kvalitetno. Tako tako natisnjeno gradivo ni primerno za posredovanje strankam in poslovnim partnerjem. Se pa super obnese pri deljenju internega gradiva.

Vsekakor se je smiselno vprašati vsakič znova, če je tiskanje dotičnega dokumenta res potrebno. Včasih se tiskanja lotimo že kar iz navade, čeprav nam to ne prinaša neke dodane vrednosti. Je možno, da dokument zgolj preberete prek ekrana? Če ga boste rabili v bodoče, je možno, da ga enostavno shranite in ga boste kasneje odprli po potrebi? Če pa nameravate gradivo deliti s sodelavci ali s kom drugim, pa ga lahko enostavno posredujete prek elektronske pošte. Tako bo vsak sam presodil, če ga bo natisnil ali to ni potrebno.