Zobna protetika nudi številne možnosti za zdravljenje zob

Kakovostno izdelana zobna protetika je namenjena zdravljenju manjkajočih zob in brezzobosti. Izbira protetičnih nadomestkov je odvisna od več različnih dejavnikov, med drugim tudi stanja zob in dlesni, cene in zahtevnosti postopka.

Paradontolog oziroma zobozdravnik specialist protetik predlaga najbolj ustrezno rešitev za zapolnjevanje manjkajočih zob v ustni votlini. Pri tem je potrebno opraviti diagnostiko, zato da se zobozdravnik prepriča o ustreznosti določenih nadomestkov, ki so največkrat izdelani prav v zobotehničnem laboratoriju. Katere možnosti pa so na voljo?

Fiksna zobna protetika z mostički

Mostički so fiksni protetični nadomestki, ki so izdelani iz različnih materialov, kot je cirkonij, porcelan in keramika. Mostički pravzaprav izgledajo kot pravi zobje, saj imajo naraven videz zobne krone. Zobozdravnik z njimi zapolni vrzel enega ali več zaporedno manjkajočih zob v ustni votlini.

Mostički nadomeščajo zobe tako, da se na sosednje zdrave zobe pritrdi zobne prevleke. Zdravi zobje so pravzaprav nosilci mostička. Vmes pa se vrzel zapolni z mostičkom zobnih kron. Nekoliko slaba stran teh protetičnih nadomestkov je v tem, da lahko prevleke poškodujejo sosednje zdrave zobe.

Zobna protetika z delnimi in totalnimi protezami

Na voljo so tudi totalne in delne zobne proteze. Totalne proteze so namenjene zdravljenju brezzobosti, kar pomeni, da nadomeščajo vse manjkajoče zobe v ustni votlini. Na drugi strani pa so na voljo tudi delne proteze, ki tudi slonijo na dlesnih, temveč jim dodatno stabilnost nudijo zdravi zobje ali pa implantati, na katere se nasadijo.

Običajno so proteze snemljive, kar zagotavlja tudi višjo stopnjo higiene. Slabost pa je v tem ,da pacient potrebuje kar nekaj časa, da se na protezo v ustih navadi. Zobozdravnik običajno večkrat prilagaja protezo, saj mora optimalno sesti na dlesni oziroma čeljustni lok. Zaradi manjše stabilnosti, imajo pacienti lahko težave z šušljanjem pri govorjenju ter pri žvečenju trše hrane.

Implantološko zdravljenje z vsadki

Implantati veljajo za sodobne protetične nadomestke, pri čemer se tehnologija biokompatibilnosti in celjenja nenehno razvija. Zaradi sodobnih pristopov so vsadki primerni tudi za tiste paciente, ki se soočajo s paradontozo in izgubo čeljustne kosti. Vijaki implantatov so izdelani iz cirkonija ali titana.

Pri operaciji zobozdravnik odpre dlesen in nato pričvrsti vijak v čeljustno kost. Temu sledi nekaj mesečno celjenje, ko se mora kost zliti z vijakom, ter kasnejša namestitev opornice in zobne krone. Prednost vsadkov je v tem, da optimalno nadomeščajo zdravo korenino zoba. Ta zobna protetika zato nudi funkcionalno prehranjevanje in govorjenje ter povrne lep in zdrav nasmeh.